Διαβάζουμε την είδηση από το newsit.gr Πανικός επικράτησε στο αεροδρόμιο της Ζακύνθου όπου βρέθηκαν εκατοντάδες μετανάστες από την Κούβα που ήθελαν να ταξιδέψουν στην Ιταλία αναζητώντας μια καλύτερη ζωή χωρίς να διαθέτουν βίζα.
Σε βίντεο από το αεροδρόμιο της Ζακύνθου έχουν καταγραφεί σοκαριστικές εικόνες. Οι αστυνομικοί καλούν τους Κουβανούς μετανάστες που κάθονται στο έδαφος να προσέλθουν στα λεωφορεία για να τους οδηγήσουν στο ξενοδοχείο φιλοξενίας. Εκείνοι, σε κατάσταση ανησυχίας, δε σηκώνονται, φοβούμενοι ότι δε θα μπορέσουν να ταξιδέψουν με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη ένταση.
Ανάμεσα στους Κουβανούς μετανάστες υπάρχουν και έγκυες γυναίκες. Ακούγονται συνεχώς φωνές, ενώ οι μετανάστες αρνούνται να δείξουν τα χαρτιά τους στις αστυνομικές Αρχές.
Πάνω από 90 συλλήψεις
Μέχρι τώρα έχουν γίνει 91 συλλήψεις. Οι Κουβανοί μετανάστες είχαν πληροφορηθεί ότι οι έλεγχοι στο αεροδρόμιο της Ζακύνθου είναι χαλαροί, ποντάροντας στο γεγονός ότι άλλοι συμπατριώτες τους, σε μεμονωμένες περιπτώσεις τα είχαν καταφέρει. Στην Ιταλία σκόπευαν να ζητήσουν άσυλο και να εγκαταλείψουν οριστικά την Κούβα.
Τότε, όμως, ο υπουργός Εξωτερικών Μπρούνο Ροντρίγκες είχε δηλώσει σε συνέντευξη Τύπου ότι οι ταραχές ήταν πολύ περιορισμένης κλίμακας και πως οι συνθήκες στη Κούβα είναι «τελείως κανονικές».
Γιατί όμως μένουν όλοι εδώ; Και πού θα πάει το κακό; Η χώρα μας υπέγραψε μνημόνιοι με την ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ όπου δεσμεύεται να κρατά τους λάθρους και να τους χορηγεί άσυλο.
Δείτε τι αναφέρει το www.unhcr.org. Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και η Ύπατη Αρμοστεία υπογράφουν Μνημόνιο για την ενίσχυση της συνεργασίας τους για την ένταξη των προσφύγων στην Ελλάδα.
Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες υπέγραψαν Μνημόνιο Κατανόησης (Memorandum of Understanding), το οποίο θα στηρίξει τις προσπάθειες για την ένταξη των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα. Το Μνημόνιο επισημοποιεί την υφιστάμενη συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου και της Ύπατης Αρμοστείας στον τομέα αυτόν.
Το Μνημόνιο υπέγραψαν η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου αρμόδια για την Ένταξη, κ. Σοφία Βούλτεψη και η Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα, κ. Mireille Girard.
Η ένταξη αποτελεί βασική προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης, όπως έχει υπογραμμίσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην πολιτική έξι σημείων της κυβέρνησης για τη μετανάστευση και το άσυλο.
«Με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες διατηρούμε μια στενή σχέση εμπιστοσύνης, όπως αυτή αναπτύσσεται ανάμεσα σε δύο μέρη που συμμερίζονται τις ίδιες αγωνίες. Οι προκλήσεις είναι μεγάλες και μόνο μέσα από τις συνέργειες μπορούμε να ανταποκριθούμε σε ένα τόσο απαιτητικό ανθρωπιστικό έργο», δήλωσε η κ. Βούλτεψη.
Η ένταξη είναι επίσης βασική προτεραιότητα για την Ύπατη Αρμοστεία, την υπηρεσία του ΟΗΕ με εντολή να διασφαλίζει ότι όσοι άνθρωποι χρήζουν διεθνούς προστασίας έχουν πρόσβαση σε αυτή και ότι υποστηρίζονται στη διαδικασία εξεύρεσης βιώσιμων λύσεων. Η ένταξη δίνει τη δυνατότητα εν τέλει στους πρόσφυγες να μπορούν να ασκούν πλήρως τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους ως ισότιμα μέλη στις τοπικές τους κοινωνίες.
Η Ύπατη Αρμοστεία στόχο έχει να στηρίξει τις ενταξιακές δράσεις της κυβέρνησης, καθώς και να σχεδιάσει και να ξεκινήσει νέες πιλοτικές πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση. Η ένταξη απαιτεί πολυδιάστατη προσέγγιση που να εκτείνεται από την κυβέρνηση μέχρι τους δήμους και τις κοινότητες.
Η Ύπατη Αρμοστεία θα παράσχει τεχνική υποστήριξη στην κυβέρνηση με στόχο την απλούστευση των διαδικασιών σχετικά με την ένταξη των προσφύγων. Επίσης, αναλαμβάνει τη συλλογή και παροχή στοιχείων για τις δεξιότητες και την εξειδίκευση των προσφύγων, προκειμένου να συμβάλει στο να μεγιστοποιηθούν οι ευκαιρίες που θα έχουν, όπως και η προσφορά τους στην ελληνική κοινωνία. Η Ύπατη Αρμοστεία θα παρακολουθεί επίσης την πρόοδο στον τομέα της ένταξης στο πέρασμα του χρόνου, μέσω συγκεκριμένων δεικτών που θα συμφωνηθούν με το Υπουργείο.
«Η ένταξη απαιτεί συντονισμένες προσπάθειες από όλους. Ο καθένας έχει κάποιο ρόλο να διαδραματίσει, κάτι να προσφέρει. Η ένταξη αφορά ολόκληρη την κοινωνία, με αφετηρία τη δουλειά που γίνεται με τους ίδιους τους πρόσφυγες ώστε να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους. Ώστε κανείς και καμία να μην μείνει πίσω», δήλωσε η Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, κ. Mireille Girard.
Καθώς ο αριθμός των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα έχει μειωθεί, η χώρα δεν βρίσκεται πλέον σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Είναι πολύ σημαντικό να διασφαλιστεί ότι όσοι βρίσκονται στην Ελλάδα θα μπορούν να έχουν μια αξιοπρεπή ζωή και να ενταχθούν ομαλά, συνεισφέροντας στις τοπικές κοινότητες, στη χώρα αλλά και στην ευρύτερη ευρωπαϊκή κοινωνία.πηγη
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΟΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΑΣ ΝΑ ΤΙΣ ΜΕΛΕΤΗΣΕΙ. Η ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ, Η ΝΟΜΙΚΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΟΥΣ ΚΥΡΙΑΡΧΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΙ Η ΝΕΑ ΧΡΥΣΗ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.
Ε.ΣΥ ΑΙΓΑΛΕΩ
ΤΗΛ : 2114003947
ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18:00 ΜΕ 21:00
TWITTER ESY_AIGALEO
WEB RADIO ΑΘΗΝΑ13 ΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ Ε.ΣΥ ΑΙΓΑΛΕΩ
TWITCH TV ESY_AIGALEO
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ
ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΝΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΣΤΟΝ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΦΟΡΕΑ
ΕΚΠΡΟΣΩΠΙΣΗΣ
ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ
<<ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ>>
0 Σχόλια