Πώς ήταν πραγματικά η Κλεοπάτρα;
Όπως και η Ελένη της Τροίας, η Κλεοπάτρα (69 - 30 π.Χ.) , ήταν πάντα μία από τις διάσημες ομορφιές της ιστορίας. Wasταν όμως πραγματικά όμορφη; Οι σύγχρονοι ιστορικοί ισχυρίζονται ότι διαθέτουν στοιχεία ότι η Κλεοπάτρα δεν ήταν τόσο εντυπωσιακή σωματικά όσο πίστευαν κάποτε.
Ας ρίξουμε μια ματιά στα γεγονότα.
Η συντριπτική πλειοψηφία των αρχαίων πηγών σχετικά με την Κλεοπάτρα γράφτηκαν από Ρωμαίους. Δεδομένου ότι οι Ρωμαίοι αντιπαθούσαν την Κλεοπάτρα, την έγραψαν ως μια ξεφτίλα πειρασμένη που χρησιμοποίησε την ομορφιά της ως πολιτικό όπλο.
Ο Πλούταρχος (45-120 μ.Χ.), ο Έλληνας βιογράφος του Μαρκ Αντώνι, γράφοντας περίπου έναν αιώνα μετά το θάνατο της Κλεοπάτρας, ανέφερε ότι η ομορφιά της Κλεοπάτρας «δεν ήταν καθόλου ασύγκριτη», αλλά η υπέροχη φωνή της και η ευφυΐα της την έκαναν τόσο επιθυμητή.
Ο Κάσσιος Ντιό (155-255 μ.Χ.), ο Ρωμαίος ιστορικός ελληνικής καταγωγής, την περιέγραψε ως «μια γυναίκα που ξεπερνά την ομορφιά και, εκείνη την εποχή, όταν ήταν στην ακμή της, ήταν εμφανώς υπέροχη. Είχε επίσης μια κομψή φωνή και ήξερε πώς να χρησιμοποιεί τις γοητείες της για να είναι ελκυστική για όλους ».
Μαρμάρινη προτομή που πιστεύεται ότι είναι της Κλεοπάτρας VII, Μουσείο Altes, Βερολίνο
Υπάρχουν μόνο τρία γλυπτά κεφαλής σε κλασικό στυλ και λίγα αγάλματα μεγάλου μήκους σε εμφανίσεις αιγυπτιακού στυλ που λέγεται ότι είναι επίσης της Κλεοπάτρας και ότι έχουν παραγγελθεί από αυτήν ή από την Αίγυπτο κατά τη διάρκεια της ζωής της. Αυτά τα αγάλματα απεικονίζουν εντελώς διαφορετικές γυναίκες.
πηγή: arjuna-vallabha , ancientromeru , όπου, ό, τι
Λεπτομέρεια ανάγλυφου που δείχνει την Κλεοπάτρα και τον γιο της Καισαρίωνα να κάνουν προσφορά στους θεούς. (CM Dixon/Print Collector/Getty Images)
Τεμάχιο ανάγλυφου της Κλεοπάτρας VII Θεά Φιλοπάτωρ («Κλεοπάτρα η Πατέρα-Αγαπητή Θεά»). πηγή εικόνας
Η εικόνα της Κλεοπάτρας στο ασημένιο δηνάριο χρονολογείται στο 32 π.Χ. Βρέθηκε το 1972 και εμφανίστηκε στο Πανεπιστήμιο Newcastle στις 14 Φεβρουαρίου 2007.
Τα νομίσματά της που κόπηκαν στην Αίγυπτο την απεικόνισαν ως αρσενική, με γαντζωμένη μεγάλη μύτη.
Οι ιστορικοί πιστεύουν ότι ηθελημένα απεικόνισε τον εαυτό της με την ισχυρή γραμμή του πατέρα της ως επίδειξη δύναμης.
Αυτό το νόμισμα κόπηκε κατά τα πρώτα χρόνια της βασιλείας της Κλεοπάτρας. Σχεδιάστηκε για να μοιάζει με τα προηγούμενα Πτολεμαϊκά νομίσματα (που είχαν πάντα έναν Βασιλιά στο μπροστινό μέρος), πλήρη με μεγάλη γαντζωμένη μύτη και έντονη έκφραση.
Στην αριστερή πλευρά είναι η Cleopatra AR Tetradrachm. 36 π.Χ. (BACIΛICCA KΛEOΠATPA ΘEA NEWTEPA), απεικονίζεται με διάδημα ντυμένο μπούστο και φόρεμα κεντημένο με μαργαριτάρια. Στην πίσω πλευρά (ANTWNIOC AYTOKPATWP TPITON TPIWN ANDPWN), γυμνό κεφάλι του Marc Antony. Σε αυτό το νόμισμα, το πρόσωπο της Κλεοπάτρας έμοιαζε με τον Μαρκ Αντώνιο.
Όπως μπορούμε να δούμε κάθε νόμισμα που έκοψε απεικόνιζε μια διαφορετική γυναίκα, ανάλογα με το τι έπρεπε να κερδίσει πολιτικά εκείνη την εποχή.
Για το αιγυπτιακό κοινό, ανέθεσε πορτρέτα της σε παραδοσιακό αιγυπτιακό στιλ.
Χρησιμοποιώντας εικόνες από αρχαία αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένου ενός δακτυλίου που χρονολογείται από τη βασιλεία της Κλεοπάτρας πριν από 2.000 χρόνια, η Sally Ann Ashton του Πανεπιστημίου του Cambridge συνέταξε μια πιθανή ομοιότητα που δείχνει την Κλεοπάτρα ως ομορφιά μικτής φυλής.
Η εικόνα της ομορφιάς της μικτής φυλής είναι εντελώς διαφορετική από την εικόνα της Elizabeth Taylor ή της Sophia Loren που είχαμε συνηθίσει.
Η Κλεοπάτρα γεννήθηκε στην Αίγυπτο, αλλά οι πρόγονοί της ήταν Μακεδόνες Έλληνες.
Ο πατέρας της, ο Πτολεμαίος Α ’ήταν ο στρατηγός του Μεγάλου Αλεξάνδρου και πιθανώς στενός συγγενής του Αλεξάνδρου. Η κάθοδος πέρασε από έξι διάδοχους Πτολεμαίους μέχρι που έφτασε στον πατέρα της Κλεοπάτρας. Η γιαγιά της Κλεοπάτρας (η μόνη γνωστή πηγή ξένου αίματος στην οικογένεια της Κλεοπάτρας) ανήκε σε δυναστεία που κατάγονταν από την ίδια ελληνομακεδονική περιοχή με τους Πτολεμαίους
Όπως πολλοί βασιλικοί οίκοι στην Αίγυπτο, τα μέλη της Δυναστείας των Πτολεμαίων παντρεύονταν συχνά μέσα στην οικογένεια για να διατηρήσουν την αγνότητα της γενεαλογίας τους και είναι πιθανό οι ίδιοι οι γονείς της να ήταν επίσης αδελφός και αδελφή. Η Κλεοπάτρα τελικά παντρεύτηκε και τα δύο έφηβα αδέρφια της.
Αυτό το γεγονός με κάνει να αμφιβάλλω για το αποτέλεσμα της εικόνας της Κλεοπάτρας μικτής εθνότητας που δημιούργησε η Sally Ann Ashton.
Κλεοπάτρα Ανασυγκρότηση από νομίσματα και γλυπτική
Η Κλεοπάτρα απεικονίστηκε με τόσο διαφορετικούς τρόπους που δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το πώς πραγματικά έμοιαζε, αλλά αυτό που είναι αναμφισβήτητο είναι ότι ήταν μία από τις πιο ισχυρές και έξυπνες γυναίκες που έχει δει ποτέ ο κόσμος και δεν νομίζω ότι είναι υπερβολή ΕΜιλούσε 9 γλώσσες, είχε σχέση με τους δύο πιο ισχυρούς άνδρες της εποχής της, κράτησε τη χώρα της ανεξάρτητη για 20 χρόνια. Τα περιουσιακά της στοιχεία ήταν τόσο μεγάλα που όταν οι Ρωμαίοι λεηλάτησαν την Αίγυπτο μετά το θάνατό της, μείωσαν τους φόρους στη Ρώμη από 12 σε 4 %.
Οι Πτολεμαίοι. Πηγή εικόνας
πηγή: ιστορία
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΟΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΑΣ ΝΑ ΤΙΣ ΜΕΛΕΤΗΣΕΙ.
Η ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ, Η ΝΟΜΙΚΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΟΥΣ ΚΥΡΙΑΡΧΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΙ Η ΝΕΑ ΧΡΥΣΗ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.
Ε.ΣΥ ΑΙΓΑΛΕΩ
ΤΗΛ : 2114003947
ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18:00 ΜΕ 21:00
TWITTER ESY_AIGALEO
WEB RADIO ΑΘΗΝΑ13 ΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ Ε.ΣΥ ΑΙΓΑΛΕΩ
TWITCH TV ESY_AIGALEO
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ
ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΝΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΣΤΟΝ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΦΟΡΕΑ
ΕΚΠΡΟΣΩΠΙΣΗΣ
ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ
<<ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ>>
0 Σχόλια